Efekty realizacji POPŻ PODPROGRAM 2018
PODPROGRAM 2018 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Spiczynie z terenu województwa lubelskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 389 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubleskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: o 17.82398 ton żywności; o 1155 paczek żywnościowych; o 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 389 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 25 uczestników
• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 25 uczestników
• Kulinarne - 0 spotkań dla 0 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników.